دستگاه مولد باد نیتروژن یا دستگاه تولید N2 از مهمترین دستگاه ها در اتوسرویس های پنچری ، آپاراتی و تعویض روغنی ها و همچنین در فروشگاه های خدمات و فروش رینگ و لاستیک می باشد که با توجه به مزیت های فراوان باد نیتروژن نسبت به باد معمولی در لاستیک ها و بروز بودن جهت خودروهای مدرن دستگاهی بسیار کاربردی و رقابتی محسوب می گردد. عملکرد دستگاه مولد باد نیتروژن به این صورت است که طی فرآیندی نیتروژن هوا را گرفته و با خلوص بسیار بالا به لاستیک خودروهای سواری و سنگین تزریق می نماید ضمن اینکه عمل تخلیه را هم بصورت اتوماتیک انجام می دهند.
مزیت استفاده از گاز نیتروژن توسط
دستگاه مولد باد نیتروژن در خودروهای سواری و سنگین چیست؟
استفاده از گاز نیتروژن در لاستیک و تایر خودروهای سبک و سنگین باعث افزایش طول عمر رینگ و لاستیک آنها می گردد. هوا یا باد معمولی از ۷۸ درصد نیتروژن ، ۲۱ درصد اکسیژن و ۱ درصد گازهای دیگر و مقداری رطوبت تشکیل شده است. وجود رطوبت و اکسیژن باعث انجام عملیات شیمیایی شده و از آنجاییکه لاستیک ها از سیم های فولادی تشکیل شده اند و همچنین جنس رینگ ها آلومینیومی یا فولادی هستند به همین دلیل رطوبت و اکسیژن باعث برقراری واکنش شیمیایی شده که منجر به خوردگی رینگ و لاستیک ها شده و بدنبال آن عمر آنها کاهش خواهد یافت.
هر لاستیکی به مرور زمان با کاهش فشار باد مواجه خواهد شد که تغییرات دمایی آن را تسریع می کند. قانون کلی این است که به ازای هر ۱۰ درجه کاهش یا
افزایش دما ۱ پی اس آی کاهش فشار باد رخ می دهد. گفته می شود که نیتروژن به خاطر اینکه مولکول های بزرگتری نسبت به اکسیژن دارد احتمال اینکه از دیواره های تایر خارج شود کمتر است.
لاستیک های که با باد نیتروژن پر می شوند به ندرت فشار باد آنها کاهش می یابد چون نیتروژن به سختی می تواند از تایر لاستیکی خارج شود اما وقتی تایر را با باد عادی پر می کنیم این باد می تواند به مرور از لاستیک خارج گردد و فشار باد تایر را کاهش دهد. همچنین نیتروژن حساسیت کمتری نسبت به تغییرات دمایی داردبنابراین با افزایش حرارت یا کاهش آن فشار آن تغییر بسیار جزئی می کند که در مرود باد معمولی اینطور نیست.
مزایای استفاده از مولد باد نیتروژن در خودروهای سواری و ماشین سنگین چیست؟
فشار ثابت تاریرها
کاهش مصرف سوخت خودرو
دوستدار محیط زیست
افزایش دوام رینگ و لاستیک
ایمنی بیشتر
حفظ بیشتر و طولانی تر باد لاستیک ها
عملکرد بهتر سیستم فرمان خودرو
عملکرد بهتر سیستم جلوبندی خودرو
جلوگیری از پوسیدگی رینگ ها
ویژگی های دستگاه مولد باد نیتروژن
کدام است ؟
نمایشگر LCD جهت نمایش میزان فشار باد، زمان و منوها
نمایشگر بزرگ برای نمایش دادن میزان فشار باد، واحد اندازه گیری و مرحله ای که در آن هستید
مجهز به سیستم فیلتراسیون بزرگ ثانویه با دقت بسیار بالا برای جداسازی آب و روغن
مجهز به سیستم فول اتوماتیک فیلتراسیون اولیه برای جداسازی آب و روغن به صورت اتوماتیک
استفاده از سیستم فیلتراسیون دوبل اولیه و ثانویه جهت دوام و کارایی بلند مدت قطعات داخلی دستگاه
مجهز به سیستم وکیوم جهت تخلیه کامل باد لاستیک
مجهز به کوپلینگ اتومات برای اتصال سریع
مجهز به کیبورد برای انتخاب کارکرد دستگاه
آموزش کار با دستگاه مولد باد نیتروژن خودروهای سبک و سنگین؟
آماده سازی: دستگاه را از بسته بندی خارج نموده و پس از قرار دادن در جای مناسب به برق وصل نمایید. برای اولین مرحله استفاده از دستگاه باید قبل از روشن کردن ابتدا مطمئن شوید که شیلنگ باد ورودی از کمپرسور به دستگاه و یا شیلنگ نیتروژن خروجی از دستگاه به لاستیک وصل نمی باشد. ابتدا برق دستگاه را وصل کنید، نمایشگر دستگاه روشن می شود و منوی دستگاه ظاهر میشود. پس از این مرحله، باد ورودی از کمپرسور را به دستگاه وصل کنید، فشار باد ورودی باید بین ۸ تا ۹ بار ( ۱۳۰ تا ۱۴۵ PSI) باشد. فشار باد ورودی از کمپرسور را میتوانید به وسیله فشارشکن تنظیم کنید. حالا دستگاه آماده به کار می باشد.
طرزکار دستگاه مولد باد نیتروژن: ابتدا شیلنگ ورودی باد از کمپرسور را به دستگاه وصل کرده و دستگاه را به وسیله کلید اصلی روشن کنید بلافاصله صفحه نمایشگر روشن میشود. هنگامیکه فشار روی گیج نیتروژن N2 به کمتر از ۵ بار (۷۲ PSI) برسد تولید نیتروژن به صورت اتوماتیک شروع شده، هنگامی که فشار روی گیج نیتروژن N2 به ۶ بار (۸۷ PSI) برسد تولید نیتروژن به صورت اتوماتیک قطع می شود و همزمان چراغ نمایشگر تولید نیتروژن خاموش می شود. حالا دستگاه آماده برای باد زدن لاستیک می باشد. شیلنگ باد زنی دستگاه را به لاستیک وصل کنید. با فشار کلید Mode وضعیت دلخواه را انتخاب کنید. با انتخاب وضعیت اتوماتیک کاربر در صورت لزوم مقدار N2 را تغییر داده تا به مقدار مورد نظر برسد و سپس کلید AUTO را فشار میدهد، دستگاه به خواسته شما که هر کدام از کلیدهای Vacuum و Inflating را بزنید به ترتیب وکیوم یا باد زدن و تزریق باد را شروع و
سپس به صورت اتوماتیک خاموش میشود. برای باد زدن بصورت دستی می توانید با انتخاب آن کل این فرآیند را بصورت دستی انجام دهید.
- نکات ایمنی جهت کار با دستگاه مولد باد نیتروژن چیست؟
- هیچگاه دستگاه را به صورت متوالی خاموش و روشن نکنید، زیرا باعث صدمه دیدن مدار الکترونیکی دستگاه می شود، فاصله بین خاموش و روشن کردن دستگاه باید حداقل ۵ دقیقه باشد.
- برای جلوگیری از صدمه دیدن دستگاه خصوصاً قطعات لاستیکی و پلاستیکی از قرار دادن دستگاه در معرض تابش مستقیم نور خورشید خودداری کنید. دستگاه باید در جای خشک که دارای تهویه مناسب است استفاده شود.
توجه داشته باشید که حتماً پریز برق محل مورد
نظر باید مجهز به ارت باشد، همچنین کنترل کنید که ارت آن وصل باشد.
- پس از اتمام باد زدن لاستیک ها حتماً برق دستگاه را خاموش کنید و اتصال کمپرسور باد را جدا کرده و یا ببندید.
- فشار باد ورودی را کمتر یا بیشتر از مقدار توصیه شد قرار ندهید. فشار باید بین ۸ تا ۹ بار معادل ۱۳۰ PSI تا ۱۴۵ PSI باشد.
- انواع مختلف مدلهای دستگاه مولد باد نیتروژن کدام است؟
- دستگاه باد نیتروژن خودروهای سواری که برای تزریق باد نیتروژن به خودروهای سواری و نیمه سنگین طراحی و تولید شده اند.
دستگاه باد نیتروژن ماشین سنگین که برای تزریق
و تخلیه باد نیتروژن به ماشین های سنگین از قبیل کامیون، اتوبوس، لودر، تراکتور، تریلر و … طراحی و تولید گردیده اند.
- هر دو مدل دستگاه مولد نیتروژن سواری و سنگین در مدلهای مختلف از جمله مولد باد نیتروژن ساده ، مولد باد نیتروژن اتوماتیک و مولد باد نیتروژن تمام اتوماتیک موجود می باشند.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!